کشف ضربان قلب در یک شراره خورشیدی!
به گزارش وبلاگ آوا، یک گروه بین المللی از دانشمندان، الگوی تکرارشونده ای را در یک شراره خورشیدی شناسایی نموده اند که به ضربان قلب شباهت دارد.
به گزارش ایسنا و به نقل از دیلی میل، دانشمندان یک سیگنال مرموز مانند ضربان قلب را از سوی خورشید شناسایی نموده اند که هر 10 تا 20 ثانیه تکرار می گردد. این الگوی عجیب، یک شعله خورشیدی کلاس C را در 3106 مایلی بالای سطح آن نشان داد.
این پالس ها که به عنوان ضربان های شبه دوره ای (QPP) شناخته می شوند، مدت هاست که یک راز و منبع بحث در میان فیزیکدانان خورشیدی بوده اند.
این گروه پژوهشی به سرپرستی موسسه فناوری نیوجرسی (NJIT) گفتند که کشف منبع ضربان قلب می تواند به دانشمندان یاری کند تا درک بهتری در خصوص چگونگی انتشار طوفان های خورشیدی فاجعه بار داشته باشند.
سیجی یو (Sijie Yu)، اخترشناس موسسه فناوری نیوجرسی گفت: این یک کشف غیرمنتظره است. این الگوی ضربان برای درک چگونگی آزاد شدن انرژی و اتلاف آن در جو خورشید طی بروز انفجار های فوق العاده قوی در خورشید مهم است.
انفجار های رادیویی خورشیدی، پرتاب های شدید امواج رادیویی از خورشید هستند که اغلب با شراره های خورشیدی مرتبط هستند و معین شده است که سیگنال هایی با الگو های تکرارشونده دارند.
این گروه پژوهشی پس از تجزیه و تحلیل مشاهدات مایکروویو یک شراره خورشیدی در 13 ژوئیه 2017 که به وسیله تلسکوپ رادیویی موسسه فناوری نیوجرسی به نام EOVSA ثبت شد، منبع ضربان قلب را معین کردند.
این مشاهدات، یک الگوی سیگنال تکرارشونده را نشان دادند که یوآنکون کو (Yuankun Kou)، دانشجوی مقطع دکتری دانشگاه نانجینگ (NJU) چین و پژوهشگر ارشد این پروژه، آن را به ضربان قلب تشبیه کرد.
این گروه پژوهشی، یک سیگنال QPP را در جایی شناسایی کردند که بیش از 15 هزار و 534 مایل از میان منطقه شعله ور هسته در حال فوران امتداد دارد. اینجا محلی است که سیگنال های مخالف به یکدیگر نزدیک می شوند، در هم می شنمایند و دوباره به هم متصل می شوند و انرژی شدیدی را فراوری می نمایند که شراره خورشیدی را به وجود می آورد. این فرآیند، اتصال مجدد مغناطیسی (Magnetic reconnection) نام دارد و نخستین بار است که یک QPP در چنین مکانی پیدا می گردد.
جالب تر این است که پژوهشگران، یک ضربان قلب دوم را نیز در شراره خورشیدی کشف کردند. کو گفت: الگو های تکرار شونده برای انفجار های رادیویی خورشیدی، غیرمعمول نیستند، اما نکته جالب، وجود یک منبع ثانویه است که ما انتظار آن را نداشتیم.
وی اضافه کرد: سیگنال ها احتمالا از اتصالات مغناطیسی شبه تکراری در صفحه جریان شراره خورشیدی می آیند. این نخستین بار است که یک سیگنال رادیویی شبه دوره ای واقع در منطقه اتصال مجدد شناسایی می گردد. این تشخیص می تواند به ما یاری کند تا معین کنیم که کدام یک از این دو منبع باعث ظهور منبع دیگر شده است.
این گروه پژوهشی با استفاده از قابلیت های منحصربه فرد تصویربرداری مایکروویو EOVSA توانستند طیف انرژی الکترون ها را در دو منبع رادیویی طی این رویداد مقدار گیری نمایند.
بین چن (Bin Chen)، دانشیار فیزیک موسسه فناوری نیوجرسی و از پژوهشگران این پروژه گفت: تصویربرداری طیفی EOVSA، تشخیص های جدیدی را از نظر مکانی و زمانی در خصوص الکترون های غیرحرارتی شعله ور به ما ارائه داد. ما دریافتیم که توزیع الکترون های پرانرژی در منبع اصلی QPP، با منبع ثانویه آن فرق دارد. این یک نشانه قوی مبنی بر این است که دو منبع QPP بسیار مرتبط هستند.
یو گفت که یافته های این پژوهش، نور تازه ای را بر پدیده ای مهم در زمینه فرآیند اتصال مجدد می افکند که این رویداد های انفجاری را راهنمایی می نماید.
وی اضافه کرد: ما نهایتا منشأ QPP در شراره های خورشیدی را در نتیجه اتصال مجدد دوره ای معین کردیم. این پژوهش به آنالیز مجدد تفاسیر رویداد های QPP گزارش شده پیشین و تاثیر آن ها بر شراره های خورشیدی یاری می نماید.
منبع: فرارو